In english, please.
  


"Heldigvis slapp jeg å rette pistolen mot et annet menneske."
H.C.Mamen a.k.a "Leif Holm"

  

 Som guttunge var jeg umettelig på besteforeldre-generasjonens historier fra andre verdenskrig, spesielt min farfars: med sin bakgrunn i MilOrg og med 9mm Colt hengende på veggen var han ekstra fascinerende. Men historiene var uten de forventede effektene – her var ingen hylende Stukabombere, fallskjermsoldater med kniv mellom tennene eller flammespyttende mitraljøser.

Historiene handlet istedet om helt vanlige mennesker som tok en ekstrem risiko for å redde andre menneskers liv. Farfar var student og grenselos, og fulgte tilsammen 25 jødiske flyktninger over grensen fra det nazi-kontrollerte Norge til sikkerhet i Sverige. Min farfar het Hans Christen Mamen, men under passfotoet i det forfalskede grenseboer-passet står det "Leif Holm".
 Blandt tingene som overlevde krigen var Hans Christens gamle skinnjakke; en bryggerjakke han fikk av svenskene, og som ble brukt under vandringene over grensen.

Min salige far, som jeg tror vokste opp med en far som han så på med en blanding av stolthet og underlegenhet, begynte å bruke jakka når han var stor nok til å fylle de ikke ubetydelige skuldrene. Hans Christen var en høy, bestemt og ikke helt enkel mann å være uenig med, og kanskje fungerte jakka som en slags amulett i et overgangsrite fra ungdom til voksen? Uansett havnet jakka i skapet kort tid etter at jeg ble født, og hang der til jeg oppdaget den på midten av 80-tallet.

 Mine første forsøk på å tilrane meg jakka ble møtt med en tydelig beskjed om at denne var et familieklenodium som ikke skulle røres. Og en tydeligere oppfordring til å bruke familieklenodiumet kan vel knapt tenkes. Ikke nok med at jakka hadde en egen tilstedeværelse – alle folder og sår i læret bar med seg egne hemmeligheter – men den lignet ikke på noen annen skinnjakke jeg hadde sett. Den fikk meg til å føle et usynlig bånd med farfar og hans historier, og representerte ideen om at vi må ta ansvar for de valgene vi tar i livet, og at disse også har betydning for generasjonene etter oss. Og den fikk meg til å føle meg utrolig kul.

 I 2014 bestemte jeg meg for at farfars jakke fortjente å pensjoneres. Slitasje fra tre generasjoner har satt sine tydelige spor. Men istedet for å henge jakka i skapet tok vi den med til Simmons Bilt i Selkirk, Skottland, som ikke bare er blandt de beste skinnjakkemakerne i Europa, men som også har spesialisert seg på å gjenskape gamle modeller. Håndverket og snittet i den gamle svenske bryggerjakka er unikt, og heldigvis har Simmons Bilt både kunnskapen og erfaringen som behøves for å lage en replika som ivaretar karakteren og de små detaljene som gjør jakka så spesiell.
Den nye jakka er dedisert til farfars valg og videre arbeid for likhet og brorskap, og har følgelig fått navnet "Leif Holm".
Hvilke valg du gjør for fremtiden, er selvsagt opp til deg.

Helge Mamen

 Hver jakke blir sydd på mål, og kan utføres i et bredt utvalg lær og innerfór i tweed. Ta kontakt for nærmere detaljer.


Hør også intervjuet med Helge på NRK P1.
  • Visa
  • MasterCard
  • PayPal
© 2017 Dundas Footwear | All prices in NOK